"Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Τζανείου Νοσοκομείου", όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση, "εκτιμά ότι στα πλαίσια της λεγόμενης «μεταρρύθμισης» στο χώρο της Υγείας εξυφαίνεται οργανωμένο σχέδιο ασφυκτικής υποβάθμισης και βαθμιαίας ακύρωσης της δυνατότητας λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σταθμοί στη πορεία υποβάθμισης τον τελευταίο χρόνο είναι 

  1. η προκλητική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου (και σε επίπεδο προυπολογισμού και σε επίπεδο εφημεριακής οικονομικής κάλυψης των εργαζομένων) μία υποχρηματοδότηση, εξόφθαλμα μεγαλύτερη σε μέγεθος συγκριτικά με τα άλλα νοσοκομεία της 2΄ΥΠΕ
  2. η δημοσιοποίηση του νέου οργανισμού του νοσοκομείου, μακράν των προτάσεων ανάπτυξης του επιστημονικού συμβουλίου, σε μία κατεύθυνση μείωσης των κλινών, μείωση του αριθμού των εργαζομένων, συγχώνευσης κλινικών και «παράλειψης» κέντρων και μονάδων
  3. η κορύφωση αυτής της πορείας πραγματοποιείται με την ένταξη του Τζανείου, σε πρόσφατα δημοσιεύματα, στον κατάλογο των 30 νοσοκομείων στα οποία θα υπάρξη είτε καθεστώς συγχώνευσης, είτε καθεστώς κινητικότητας.

Το Τζάνειο νοσοκομείο στον κατάλογο αυτό είναι το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της 1ης και 2ης ΥΠΕ, της Αττικής δηλαδή. Και τι προσάπτεται στο νοσοκομείο για να έχει αυτή την μίζερη προοπτική και τύχη? Ότι δήθεν έχει χαμηλό ποσοστό κάλυψης της τάξεως του 56%. Βεβαίως, έντεχνα και παραπλανητικά παραλείπονται όλα τα άλλα στοιχεία που δείχνουν τη δυναμική λειτουργία μιας υγειονομικής μονάδας.

Όπως:

Μέση διάρκεια νοσηλείας: Το Τζάνειο έχει 3,5 μέρες, τη χαμηλότερη μέση διάρκεια νοσηλείας όλων των νοσοκομείων της 2ʼ ΥΠΕ. Μία μέση διάρκεια νοσηλείας που δείχνει τη ζωτικότητα λειτουργίας του νοσοκομείου, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης από τους ιατρούς των νέων τεχνολογιών και των νέων θεραπευτικών δυνατοτήτων για την σμίκρυνση του χρόνου νοσηλείας, την μη εμπορευματική φύση του νοσοκομείου, την απόλυτα ωφέλιμη «οικονομικά» λειτουργία για την πολιτεία, την κοινωνία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η χαμηλή μέση διάρκεια νοσηλείας που συμπυκνώνει και αποτυπώνει την ρηξικέλευθη προσπάθεια των εργαζομένων, κύρια υπαίτια της χαμηλής κάλυψης, αποσιωπάται και σχεδόν αποκηρύσσεται από τους εμπνευστές της υποβάθμισης του νοσοκομείου.

"Όπως αποσιωπούνται και άλλα ενισχυτικά στοιχεία της δυναμικότητας και σημαντικότητας λειτουργίας του νοσοκομείου." αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανδρέας Μελιδώνης:

"Όπως ότι το 2010 (πριν την ένταξη του νοσοκομείου «Αττικόν» στις εφημερίες) οι εισαγωγές ήταν 25.200 και 3 χρόνια μετά (μετά την ένταξη του νοσοκομείου «Αττικόν» και την κάθε τέταρτη ημέρα γενική εφημερία) οι εισαγωγές εξακολουθούν στα ίδια επίπεδα (24.500 το 2012), σημάδι της αυτόνομης, ανεξάρτητης από συνθήκες και καταστάσεις, εξαιρετικής δυναμικής και απήχησης του νοσοκομείου στη κοινωνία.

Όπως επίσης αποσιωπάται ότι μόνο το 14% των προσερχομένων στα ΤΕΠ εισάγεται στις κλινικές (υποδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με άλλα «προβεβλημένα» νοσοκομεία) σημάδι της άρτιας λειτουργίας στην εφημερία και της επάρκειας της πρότυπης για τα Ελληνικά νοσοκομειακά δεδομένα μονάδας βραχείας νοσηλείας.

Αποσιωπούνται έτσι όλα τα θετικά, προνομιακά και κοινωνικά στοιχεία λειτουργίας του νοσοκομείου και γίνεται αποπροσανατολισμός και επένδυση σε δείκτες αμφισβητούμενους που σε καμία περίπτωση από μόνοι τους δεν αποδίδουν την ποιότητα λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας.

Ανησυχούμε για όλους αυτούς τους λόγους εξαιρετικά. Το Τζάνειο φαίνεται να επιλέγεται ως ο ευάλωτος κρίκος της νοσοκομειακής αλυσίδας της 2΄ΥΠΕ, ως ο κρίκος που μπορεί να μετασχηματισθεί από νοσοκομείο σε αστικού τύπου Κ. Υ. Γιατί η συνεχής υποβάθμιση του ίσως αυτή την κατάληξη να έχει.

Πιθανόν κάποια μνημονιακά κέντρα εξουσίας προσβλέπουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου κακόγουστου, ανθυγιεινού και αποτρόπαιου σεναρίου. Ματαιοπονούν όμως. Η Πειραική κοινωνία, η κοινωνία της νοτιοδυτικής Αττικής, η κοινωνία των νησιών, γνωρίζει το Τζάνειο και τους γιατρούς του.

Γνωρίζει την διαχρονική κορυφαία υγειονομική προσφορά του νοσοκομείου. Γνωρίζει ότι το Τζάνειο αποτέλεσε και αποτελεί τον μητροπολιτικό πυλώνα δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Γνωρίζει ότι το Τζάνειο νοσοκομείο ήταν και είναι η φιλόξενη, ασφαλής, λειτουργική, νοσοκομειακή αναφορά για τους αναξιοπαθούντες, τους ηλικιωμένους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους πάσχοντες. Και θα εμποδίσει, θα αποτρέψει την ολοκλήρωση του επιχειρούμενου ολοκληρωτικά λαθεμένου σχεδίου.

Όλους εσάς τους φορείς και εκφραστές αυτής της κοινωνίας σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας να κρατήσουμε ανοικτό, ισχυρό, παραγωγικό και λειτουργικό το νοσοκομείο μας. Το αξίζει για την ιστορία και το παρόν του, το οφείλουμε για το παρόν και το μέλλον μας." καταλήγει η επιστολή - ανακοίνωση.