Ενωτική Κίνηση Σωτηρίας: Να αντιδράσουμε στην υποβάθμιση και εκποίηση του Νοσοκομείου μας Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 23:56

2013-08-18 10:07

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε δυστυχώς σαν θεατές την τελευταία πράξη της τραγωδίας, που είναι η υποβάθμιση και η   ολοκληρωτική εκποίηση του Νοσοκομείου μας, με τις μεθοδευμένες ενέργειες του Υπουργείου και της Διοίκησης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προσταγές της Τρόικας και του Μνημονίου, ερήμην των εξαθλιωμένων μισθολογικά εργαζομένων. Το σχέδιο δεν είναι τωρινό. Από χρόνια τα ιδιωτικά συνεργεία λυμαίνονται το χώρο και κομμάτια αυτού του πολύπαθου και ιστορικού Νοσοκομείου έχουν δοθεί από δω και από κει. Πόσοι από σας γνωρίζετε τις διαδικασίες εκχώρησης του Λομβέρδου; αλλά και τα σχέδια εκχώρησης και άλλου κτιρίου; Επειδή η Δημόσια και δωρεά Υγεία είναι ακριβό αγαθό, και προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την πληρωμή των δανειστών, τη σωτηρία των τραπεζών και τη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, έχουν μεθοδικά επιδοθεί στην απαξίωση των εργαζομένων, στην υποβάθμιση των παροχών Υγείας και στο ξεπούλημα του Νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Χωρίς καμία ενημέρωση, η Διοίκηση σε συνεργασία με ημετέρους, δημιούργησαν έναν απαράδεκτο Οργανισμό δημοσιευμένο στο ΦΕΚ και έναν άλλον διορθωτικό τάχα που εκκρεμεί και του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζουμε. Το βέβαιο είναι ότι καταργούνται πέντε Πνευμονολογικές Κλινικές, αρκετές Υπηρεσίες συρρικνώνονται, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων δεν υπάρχει και ο αριθμός των κλινών είναι 710, από 748 και από 1000 στον παλιό Οργανισμό. Η στρατηγική τους είναι ξεκάθαρη. Περαιτέρω μείωση κρεβατιών και απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια επιτελείτε τέτοια απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σε αυτό, που όμοιά της δεν υπάρχει. Απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, οφειλόμενα ρεπό του Νοσηλευτικού, δραματική μείωση του μισθού μας;                                                                                                 Οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με εξαντλητικές βάρδιες και με ένα ρεπό την εβδομάδα, με δύο Νοσηλεύτριες στην νυχτερινή βάρδια και μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Και κοντά σε όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα παράπονα των ασθενών και των συνοδών τους, λόγω της έλλειψης βασικών αναλώσιμων υλικών. Η δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού έχει οδηγήσει στο κλείσιμο δύο κρεβατιών στη ΜΕΘ-ΚΑΑ και τεσσάρων στη ΜΕΘ-Π/Π, ενώ τέσσερα κρεβάτια στη ΜΑΦ-ΚΑΑ δεν λειτουργούν γι΄αυτόν τον λόγο, εδώ και αρκετό καιρό.

Οι Τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι και αυτοί που υπάρχουν αγωνίζονται να διεκπεραιώσουν ότι μπορούν περισσότερο. Τι να προλάβει ένας τραυματιοφορέας για πέντε αίθουσες Χειρουργείου σε πλήρη ανάπτυξη; Πόσους ασθενείς να προλάβει να μεταφέρει χωρίς ασθενοφόρο εκτός τμήματος για ακτινογραφίες κλπ.

Ο συνεχώς μειούμενος αριθμός των γιατρών, με την αποχώρηση συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται χωρίς να γίνεται καμία πρόσληψη νέων γιατρών, σε ένα ήδη ηλικιακά μεγάλο αριθμό, ευνοεί το όλο σχέδιο. Οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι βιώνουν ένα καθεστώς αβεβαιότητας για το μέλλον τους.

Η έλλειψη φαρμάκων, αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων, καθιστούν την παροχή υπηρεσιών υγείας επικίνδυνη για τους ασθενείς και ψυχοφθόρα για τους γιατρούς και το προσωπικό.Το κτίριο του Χειρουργικού Τομέα με την πρώτη βροχή πλημυρίζει λύματα. Το σχέδιο επισκευής του, που εδώ και καιρό είναι έτοιμο, έχει αρχειοθετηθεί και αγνοείται η τύχη του. Πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς κλιματισμό, παρά τις επανειλημμένες αναφορές που έχουν γίνει. Το στοιχειωμένο κτίριο του εφημερίου παραμένει κλειστό και ημιτελές, χωρίς να ξέρει κανένας το γιατί. Και το σπουδαιότερο ποιο είναι το κόστος του μέχρι τώρα.

       

Από την άλλη τα θεσμοθετημένα όργανά μας έχουν γίνει φερέφωνα της Διοίκησης. Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, δεν τον ακούσαμε ποτέ να αντιπαρατεθεί ή να εκφέρει αντίθετη άποψη στη Διοίκηση. Αναρωτιόμαστε ο σκοπός της παρουσίας του στις συνεδριάσεις είναι μόνο η λέξη ναι και η τοποθέτηση υπογραφής; Ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ είναι ανύπαρκτος. Η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ενήμεροι για όλα τα πιο πάνω ουδέποτε ασχολήθηκαν. Προσέτρεξαν όμως να υλοποιήσουν τον ολέθριο Οργανισμό στέλνοντας έγγραφα στους γιατρούς των κλινικών που κλείνουν προκειμένου να μετακινηθούν. Δεν έχουν μέχρι τώρα αισθανθεί την παραμικρή ευαισθησία να μας ενημερώνουν για τόσο κρίσιμα ζητήματα για τα οποία είναι ενήμεροι, αφού συνεργάζονται άριστα με την Διοίκηση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΣ, ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΣ, ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, να λειτουργήσουν ως θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών στη Διοίκηση και όχι ως εκπρόσωποι της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους και στους γιατρούς!

Για όλα αυτά βέβαια η Διοίκηση το μόνο που κάνει είναι να μας εμπαίζει, να στέλνει φιρμάνια για τήρηση του ωραρίου, για να μας προστατέψει τάχα μου από ελέγχους που κάθε λίγο και λιγάκι αφήνει να διαρρεύσει ότι γίνονται, ενσπείροντας έτσι την ανασφάλεια και το φόβο της απόλυσης στους εργαζόμενους. Ενημερωθήκατε μήπως για τα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν έρθει και θα ελέγχουν τα ωράρια των εργαζομένων; Όταν σαν Σύλλογος όλες οι παρατάξεις ζητήσαμε συνάντηση με την Διοικήτρια, μας διαβεβαίωσε ότι ο καινούριος οργανισμός θα γίνει οπωσδήποτε και ότι δεν υπάρχει περίπτωση προσλήψεων.

        Εμείς σαν παράταξη δηλώνουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την Διοίκηση. Με τη δική σας στήριξη και τη μαζική συμμετοχή σας στις συνελεύσεις, θα αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας, παραμένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις μας. Ας τελειώνει επιτέλους ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η πρακτική των συνδιαλλαγών ερήμην των εργαζομένων με τη Διοίκηση και η ευνοϊκή μεταχείριση των ημετέρων. Οι Διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται. Το Νοσοκομείο Σωτηρία κινδυνεύει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά του.   

        Διεκδικούμε  

  1. Δημόσια και δωρεά υγεία για όλους, ασφαλισμένους και μη, πέρα και έξω από κάθε λογική εμπορευματοποίησης.
  2. Όχι στον καινούριο οργανισμό, καμία κατάργηση ή συγχώνευση κλινικής.
  3. Καμία απόλυση μέσω των συγχωνεύσεων-καταργήσεων και της αξιολόγησης που προωθούν συγκυβέρνηση και Τρόικα.
  4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους της Υγείας.
  5. Διεκδίκηση για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών.
  6. Να φύγουν οι εκμεταλλευτές εργολάβοι και τα ιδιωτικά συνεργεία από το Νοσοκομείο.
  7. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, εφημερίες, ρεπό.
  8. Να μπει στον οργανισμό ο βρεφονηπιακός σταθμός.
  9. Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο.      

 

ΠΡΟΤΑΣΗ:

  1. Κλείσιμο όλων των ταμείων του Νοσοκομείου επ΄αόριστο μέχρι να αποσυρθεί ο οργανισμός. Μ΄αυτό τον τρόπο δεν θα ταλαιπωρείτε ο πολίτης που βιώνει καθημερινά στο πετσί του το μνημόνιο ενώ θα εισπράττει δωρεάν παροχές υγείας.
  2. Όλο το προσωπικό στην πύλη και ειδικά τις μέρες της γενικής εφημερίας, για να ενημερώνει τον κόσμο. Ενδεχομένως κλείσιμο Γενικής Εφημερίας.
  3. Επιτροπή αγώνα για ρύθμιση της κινητοποίησης.
  4. Γραπτή ενημέρωση στους πολίτες.      
  5. Ενημέρωση, άνοιγμα και συμμετοχή και άλλων φορέων στις κινητοποιήσεις μας.
  6. Μετά τη Συνέλευση όλοι έξω από τη Διοίκηση.
  7. Νέα Γενική Συνέλευση σε μία εβδομάδα.
  8. Το ΔΣ του Συλλόγου δεν θα εξουσιοδοτείτε να διακόψει κινητοποιήσεις.
  9. Ανάρτηση πανό στην είσοδο.                                                                                                                                              

Ενωτική   Κίνηση Σωτηρίας