Ένας πρόθυμος εκτελεστής των τραπεζών

2013-04-04 21:50

O ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ Βank, το φιλετο και η Χρυση Αυγη...

Στο ρεπορτάζ του Paul Mason για το BBC, ο διαβόητος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, δηλώνει «είμαστε σε πόλεμο με τους εγχώριους και ξένους τραπεζίτες» (3:08 στο βίντεο του ρεπορτάζ).

Βέβαια, στον Παναγιώταρο αρέσει να φαντάζεται τον εαυτό του σαν ενάρετο πολεμιστή, αλλά η αλήθεια είναι πιο κοντά στο ότι είναι μισθοφόρος και αν διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές, μπορεί να καταλάβει ότι θα μπορούσε, θεού και αρχηγού θέλοντος, να γίνει ο πρόθυμος εκτελεστής των τραπεζών.

Σε μία από τις πιο γρήγορες συγχωνεύσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού τομέα, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε στις 30 Ιουλίου την εξαγορά – για 95 εκατομμύρια ευρώ – του υγειούς κομματιού της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ATE Bank). Και μόνο η αξία της ακίνητης περιουσίας της ATE Bank έχει εκτιμηθεί ότι ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 27 Ιουλίου έστρωσε το δρόμο για ένα χείμαρρο συγχωνεύσεων και εξαγορών, ως μέρος των απαιτήσεων της Τρόικας των δανειστών για αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Η συμφωνία διεκπεραιώθηκε κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και προκάλεσε έντονες αντιρρήσεις στη δημόσια σφαίρα αλλά και στη βουλή. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έπαιξαν έναν αμφιλεγόμενο ρόλο προκειμένου να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της δημόσιας τράπεζας. Για να το πετύχουν αυτό, εξαίρεσαν την τράπεζα από την ανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας του δημόσιου χαρακτήρα της, την ίδια στιγμή που δέσμευαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών.

Η ανάλυση της συμφωνίας για τη συγχώνευση διαψεύδει τις δηλώσεις Στουρνάρα και Προβόπουλου ότι η επιλογή αυτή έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους. Το πραγματικό κόστος και οι απώλειες εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης είναι διπλάσια από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Τις ημέρες που ακολούθησαν μετά τη συγχώνευση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τους Στουρνάρα και Προβόπουλο να καταθέσουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, ώστε να εξηγήσουν τη συμφωνία, αίτημα στο οποίο εξέφρασαν αρχικά αντιρρήσεις, με την υποστήριξη του κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Ενώ η σύμφωνη γνώμη 19 από τα 52 μέλη της επιτροπής (η οποία αποτελείται από βουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή) αρκούσε για να υποχρεωθούν να καταθέσουν στην επιτροπή, μόνο 17 υπέγραψαν το αίτημα. Οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην επιτροπή (ο Ηλίας Παναγιώταρος είναι ένας από αυτούς) που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά με τις υπογραφές τους, πήραν την εντολή να μην υπογράψουν και δεν το έκαναν. Ο Προβόπουλος και ο Στουρνάρας, βλέποντας ότι το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό γι’αυτούς και ότι τελικά θα βρίσκονταν δύο ακόμα βουλευτές από τα άλλα κόμματα, δέχτηκαν οικειοθελώς να καταθέσουν στην επιτροπή.

Οι Στουρνάρας και Προβόπουλος τελικά εμφανίστηκαν στην επιτροπή στις 6 Αυγούστου και κατά την εξέταση, ο Ηλίας Παναγιώταρος πήρε το μικρόφωνο για να τους απευθύνει «τρία» ερωτήματα.

για συνεχεια πατα το συνδεσμο...wp.me/p1pa1c-hZA

από την ομάδα Antifa Investigación

Θέμα: Ένας πρόθυμος εκτελεστής των τραπεζών

Δεν βρέθηκαν σχόλια.

Νέο σχόλιο