Στου γιαλού τα βοτσαλάκια...

2014-04-26 01:24

…το Τζάνειο  Γενικό Νοσοκομείο πνέει τα λοίσθια, μετά από τέσσερα χρόνια στο κρεβάτι των προκρούστειων μνημονίων. Λειτουργεί πλέον στο κόκκινο και αναμένει το τέλος του, ή έστω την περαιτέρω συρρίκνωση του.

 Κάνεις δεν πρόκειται να μας εξηγήσει πως και γιατί! Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να καταλάβει ότι το Τζάνειο δεν είναι μέσα στο «σχεδιασμό τους» (αν υπάρχει). Θα αφεθεί να βουλιάξει στην ανυποληψία; Θα τα τινάξει από ασφυξία λογω οικονομικού (και όχι μόνο) στραγγαλισμού, υποστελέχωσης και αποψίλωσης του από αναγκαίες ειδικότητες ιατρών και εργαζομένων;….. Όλα διαφαίνονται στον υγειονομικό ορίζοντα!

Εκφραστής και εκτελεστής αυτού του εγκλήματος στο μόνο υπάρχον Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στο πρώτο λιμάνι της Ελλάδας είναι η σημερινή διοίκηση που διαπρέπει από το καιρό του ανεκδιήγητου Λοβέρδου μέχρι και τώρα,  επί βασιλείας Μπουμπούκου.

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Δ.Σ. στο σύλλογο των εργαζομένων στις 8 & 9  Απριλίου με  αποτελέσματα που εκφραστήκαν ως εξής:

- 6/9 έδρες στο Ενιαίο ψηφοδέλτιο, συγχώνευση σε μια νέα παράταξη της Δράσης  Ανατροπών (ΔΑΚΕ)  και ΠΑΣΚΕ.

- 2/9 το ΠΑΜΕ και

- 1/9 Πρωτοβουλία Εργαζομένων.  

Σύνολο 9 έδρες στο Δ.Σ.  (6:2:1)

 

Είναι τόσο λεπτός ο φερετζές όλων αυτών των ενιαίων, ενωτικών και ανεξάρτητων παρατάξεων που έχουν ξεπηδήσει σε όλο το φάσμα των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και τόσες οι αγωνιστικές αναφορές τους σε αγώνες και απεργίες τύπου ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ (ο φόβος και ο τρόμος της εργοδοσίας!) που μοιάζει με κακόγουστη πλακίτσα (ψηφοδέλτιο με 105 υποψηφίους, το 1/10 των εργαζομένων!)

 

Πριν αλέκτωρ λαλήσει … ο φερετζές έπεσε! Μεγάλη Τρίτη γαρ, συνεδρία για εκλογή αντιπροσωπευτικού – αναλογικού προεδρείου στο Σύλλογο.

Όπως γίνεται πάντα, συναινέσει της ΠΟΕΔΗΝ εφόσον τρεις παρατάξεις εκπροσωπούνται στο Δ.Σ:

Η θέση του πρόεδρου του Δ.Σ. πάει στη πρώτη παράταξη(ΕΝΙΑΙΟ),  η θέση του γραμματέα στη δεύτερη(ΠΑΜΕ), του αντιπρόεδρου στη τρίτη (Πρωτοβουλία) και του ταμία στη πρώτη(ΕΝΙΑΙΟ) αφού δεν υπάρχει τέταρτη. Αυτή ακριβώς ήταν η θέση του ΠΑΜΕ που την υποστήριξε και Πρωτοβουλία.

Όμως η πλειοψηφία είχε άλλη μεθόδευση και το ενιαίο ψηφοδέλτιο μεταλλάχτηκε σε δυο παρατάξεις ΔΑΚΕ με 3 έδρες και ΠΑΣΚΕ (ολε!) 3.

 

Ας μη κρυβόμαστε! Η ταμπακιέρα έχει ως εξής…

Οι θέσεις ισχύος στο Σύλλογο, δηλ τα πόστα με τα οποία ο Σύλλογος ως αναγνωρισμένο θεσμικό όργανο «υπογράφει» όπου και όταν χρειαστεί είναι βασικά δυο, του πρόεδρου και του γραμματέα. Φυσικά, η ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ συμπαιγνία με το φερετζέ του Ενιαίου, αποσκοπούσε να έχει όπως και πήρε, τελικά και τις δυο θέσεις. Για την ακρίβεια τις πήρε όλες αφού ΠΑΜΕ και Πρωτοβουλία Εργαζομένων αρνήθηκαν να γίνουν η μαϊντανοί στην … συγκυβέρνηση.

Το «δικαίωμα» της μειοψηφούσας παράταξης να παίρνει συναινετικά  τη θέση του γραμματέα αποσκοπεί στο να διασφαλίζει ένα μίνιμουμ δημοκρατικού έλεγχου της μειοψηφίας προς την πλειοψηφία. Φυσικά αυτό δεν το θέλουν! Θεωρούν και θεωρούσαν πάντα το Σύλλογο τσιφλίκι τους και από τη στιγμή που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία την οποία κέρδισαν όμως ως ενιαία παράταξη δε τους νοιάζει. Ψιλά γράμματα! Η δουλειά έγινε! Ίσως αφού έχουν την πλειοψηφία να μην χρειάζονται καν εκλογές!... 

 

Ποιος νοιάζεται για όλα αυτά? Μήπως δεν γνωριζόμαστε, εδώ στο ναυάγιο, στο λιμανάκι της Ζέας που το λένε Τζάνειο? Περιμέναμε κάτι άλλο?

Εμείς τουλάχιστον δεν εκπλησσόμαστε καιρό τώρα με τίποτα!

 

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων πιστεύει ότι η διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση και το επαπειλούμενο μέλλον μας ως εργαζόμενοι υγειονομικοί…

 

Δεν είναι, να επιτρέψουμε σε αυτούς που προκάλεσαν τη καταστροφή  να πλασάρονται σαν σωτήρες.

Δεν είναι και  δεν μπορεί να είναι ο χρεοκοπημένος συνδικαλισμός των ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ και των αντίστοιχων εκφραστών τους στα σωματεία μας.

 

Μπορεί  μόνο να προκύψει:

  • Από ένα νέο μαζικό κίνημα από τη βάση, που θα πάρει την απόφαση, το ρίσκο και την ευθύνη να πάρει στα χέρια του τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις του, να υπερκεράσει  τις γραφειοκρατίες των διάφορων ΑΔΕΔΥ.
  • Να επιλέξει τη ρήξη και το δρόμο της πάλης ενάντια στις κυβερνητικές/κομματικές διοικήσεις που εφαρμόζουν τις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου τομέα και διάλυσης της δημόσιας υγείας
  • Να απευθυνθεί, ειδικά στο χώρο των νοσοκομείων όπως είναι το ΤΖΑΝΕΙΟ, προς τους μόνους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους τούς πολίτες, τους δημότες του Πειραιά, τις οργανώσεις τους, τη νεολαία, τους άνεργους, όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και μετανάστες. Με άνοιγμα παντού, στο λιμάνι, στα μαγαζιά, στο πανεπιστήμιο, στα σχολειά… Στους χρήστες δηλαδή του νοσοκομείου, τους δικαιούχους του προϊόντος που εμείς παρέχουμε και αυτοί έχουν πληρώσει πολύ παραπάνω από αυτό που τους δίνεται. Αυτοί είναι οι εργοδότες μας και κανένας άλλος!

 

Δεν έχουμε αυταπάτες. Μπορεί τίποτα από αυτά που θέλουμε και ονειρευόμαστε να γίνει. Εμείς, προτιμούμε  να ονειρευόμαστε ξύπνοι παρά να είμαστε  «ρεαλιστές» σε αυτή την τοξική συνθήκη.

 

www.lefkokyma.com