ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Πολύμηνες αναμονές με άγριες πληρωμές

2013-05-29 21:05

Σε εξάμηνες αναμονές για επισκέψεις σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων -και μάλιστα μετά από υποτροπές- καθώς και σε άγριες πληρωμές για φάρμακα και βιταμίνες υποχρεώνει η συγκυβέρνηση τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών και γιατρών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα (29 Μάη) για σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί γιατρό, ακόμα και όταν είναι μετά από υποτροπή, μπορεί να περιμένει μέχρι και έξι μήνες. «Αλλιώς, όπως τονίστηκε, η λύση βρίσκεται στο απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο με επίσκεψη 50 ευρώ».

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλες συμμετοχές για φάρμακα συμπληρωματικών κατηγοριών, για εξετάσεις και φυσικοθεραπευτές. Λόγου χάρη: Μια μαγνητική τομογραφία στοιχίζει 250 ευρώ και η συμμετοχή είναι 15% (37,5 ευρώ). Η μια συνεδρία για φυσικοθεραπεία κοστολογείται με 15 ευρώ ενώ για να πάει ο φυσικοθεραπευτής στο σπίτι του αρρώστου ζητά 50 ευρώ. Επίσης στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα η συμμετοχή είναι 25% ενώ πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις βιταμίνες, για τις οποίες χρειάζονται 30-50 ευρώ το μήνα.

Επίσης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αρρώστων τα Κέντρα Εκτίμησης Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έχουν κατεύθυνση να μη δίνουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67% -όπως γινόταν μέχρι τώρα- στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, με αποτέλεσμα να χάνουν και το πενιχρό επίδομα αναπηρίας που έπαιρναν.>>>www.rizospastis.gr